Tartu lietuviai susitiko su Baltijos šalių signatarais minėdami Lietuvos Nepriklausomoybės atkūrimo 25-metį

Artėjančio 25 metų Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejaus proga numatyta daug renginių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio lietuvių bendruomenėse. Kai kurios jau spėjo smagiai ašvęsti, kitos dar tik ruošiasi paminėti šią džiugią šventę.

Tartu lietuvių bendruomenė, kartu su Lietuvos garbės konsule prof. Birute Klaas-Lang ir Baltijos gynybos koledžu, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25 metų jubiliejaus proga penktadienį pakvietė visus į atvirą susitikimą-diskusiją su Baltijos šalių signatarais.


Diskusijoje dalyvavo Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Gediminas Šerkšnys, Estijos Nepriklausomybės akto signatarė prof. Marju Lauristin, Latvijos Nepriklausomybės akto signataras Andris Tomašūns, Generolo Jono Žemaičio LKA karo istorijos centro viršininkas mjr. Gintautas Jakštys bei Tartu universiteto istorijos ir archeologijos instituto docentas dr. Olaf Mertelsmann, buvęs renginio moderatoriumi.

Susirinkusius pasveikino Tartu universiteto rektorius, Lietuvos ambasadorius Estijoje Neilas Tankevičius ir Latvijos ambasadorius Estijoje Juris Bone.

Diskusiją pradėjo mjr. Jakštys, papasakojęs apie ilgą Lietuvos kelią į Nepriklausomybę, kai beveik kiekviena karta turėjo apginti savo laisvę. Jis pasakojimą pradėjo netgi nuo 1795-ųjų, paminėdamas sukilimus ir kovas dėl nepriklausomybės iki pat 1991-ųjų sausio 13-osios. dr. Mertelsmann papasakojo apie 1988-1992-ųjų metų politinę situaciją Latvijoje bei Estijoje ir įvykius, atvedusius į šių šalių nepriklausomybės paskelbimą. Visi signatarai pasidalino prisiminimais ir įžvalgomis iš to laikmečio, ką jiems pavyko nuveikti, ko gal ne, ką darytų kitaip. Prof. Marju Lauristin pabrėžė, kad didžiausia klaida – nesugebėjimas į valstybės gyvenimą įtraukti rusus, kad jie pasijustų savais savoje valstybėje.

Diskusijos pabaigoje buvo keletas įdomių klausimų iš salės. Po diskusijos renginio svečiai buvo pakviesti į Baltijos gynybos koledžo priėmimą.



Pranešimą spaudai paruošė Sigita Matulevičienė, Tartu lietuvių bendruomenės pirmininkė

Keletas nuotraukų iš renginio (nuotraukų autorė Sigita Matulevičienė):

Publika jau beveik visa atėjus

Tartu universiteto Rektorius prof. Volli Kalm sveikina susirinkusius į renginį

Lietuvos Respublikos Ambasadorius Estijoje Neilas Tankevičius sveikina susirinkusius į renginį

Latvijos Ambasadorius Estijoje Juris Bone sveikina susirinkusius į renginį

Mjr. Gintautas Jakštys pasakoja apie ilgą Lietuvos kelią į nepriklausomybę

Dr. Olaf Mertelsmann pasakoja apie situaciją Latvijoje ir Estijoje 1988-1992-aisiais

Iš kairės į dešinę: Latvijos Ambasadorius Estijoje Juris Bone, Tartu universiteto Rektorius prof. Volli Kalm, Baltijos gynybos koledžo komendantas gen. mjr. Vitalijus Vaikšnoras, vienas iš Latvijos signataro sūnų

Estijos Nepriklausomybės akto signataras Enn Tarto, vienas iš 8 žmonių, redagavusių deklaracijos tekstą

Iš kairės į dešinę: dr. Olaf Mertelsman, Jānis Līmežs (vertėjas), Latvijos signataras Andris Tomašūns, Lietuvos signataras Gediminas Šerkšnys, Estijos signatarė prof. Marju Lauristin


Iš kairės į dešinę: dr. Olaf Mertelsman, Jānis Līmežs (vertėjas), Latvijos signataras Andris Tomašūns, Lietuvos signataras Gediminas Šerkšnys, Estijos signatarė prof. Marju Lauristin


Lietuvos garbės konsulė prof. Birutė Klaas-Lang

Lietuvos garbės konsulės padėka atvykusiems signatarams ir diskusijos dalyviams

Baltijos gynybos koledžo komendantas gen. mjr. Vitalijus Vaikšnoras sveikina atėjusius į priėmimą

No comments:

Post a Comment