Tartu lietuviai Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį šventė Estijos Nacionaliniame muziejuje

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio renginiai vyko ne tik Lietuvoje. Užsienyje gyvenantys lietuviai irgi paminėjo šią įsimintiną datą. Tartu lietuvių bendruomenė šią šventę šventė Estijos nacionaliniame muziejuje, visas šeštadienis buvo skirtas lietuviškai programai. Sveikindamas Lietuvą muziejus lietuvius pakvietė aplankyti ekspozicijas nemokamai.

Diena prasidėjo Giedrės Beinoriūtės filmo "Balkonas" parodymu. Vėliau dar buvo rodomas Donato Ulvydo flmas "Tadas Blinda. Pradžia", Auriaus Juzėno režisuota "Ekskursantė" bei dokumentinis filmas apie lietuvių liaudies kalendorines šventes.

Paraleliai muziejuje vyko ekskursijos lietuvių ir estų kalbomis. Tartu lietuvių bendruomenės vadovė, gidė Sigita Matulevičienė pagrindinėje muziejaus ekspozicijoje pristatė Estijos ir Lietuvos istorijų bei kultūrų sąlyčio taškus. Ekskursiją gidė pradėjo nuo vieno svarbiausių istorinių įvykių - visų trijų Baltijos valstybių organizuotos taikios politinės akcijos Baltijos kelias. Prie pirmosios Estijos vėliavos buvo papasakota ir apie Lietuvos tautinės vėliavos atsiradimą, vėliau buvo aptartos Livonijos karo peripetijos bei sąsajos su ATR, buvo papasakota Tartu miesto vėliavos istorija, paieškota panašumų ir skirtumų tarp Estijos ir Lietuvos situacijos XIII a., pašonėj įsikūrus kalavijuočiams, paspėliota, kurie žodžiai į estų kalbą atėję iš baltų kalbų bei paliesta keletas kitų temų. 

Ekskursijoje lietuvių kalba iš viso dalyvavo apie 40 žmonių: Tartu lietuvių bendruomenės nariai, karininkai su šeimomis iš Baltijos gynybos koledžo, keli žmonės atvyko net iš Talino. Estų kalba eskursijos klausės apie 10 žmonių.

Muziejuje taip pat buvo atidaryta Sigitos Matulevičienės ir plk. ltn. Vido Grundos paroda apie Lietuvą, pristatanti Lietuvos dvarus, piliakalnius ir gamtos grožį. Paroda kabės iki trečiadienio, vasario 21 d.

Tartu lietuvių bendruomenė veikia nuo 1993 m. Šiuo metu bendruomenei oficialiai priklauso beveik 20 narių. Renginiai yra atviri visiems Tartu gyvenantiems ir dirbantiems/ besimokantiems lietuviams bei jų draugams. Bendruomenė aktyviai švenčia valstybines ir kitas šventes. Artimiausias renginys bus jau kovo 5-11 dienomis, vyks trečius metus iš eilės organizuojamos Lietuvos dienos Tartu. Smulkesnė programa bus artimiausiu metu paskelbta bendruomenės puslapyje adresu http://lietuviai-tartu.blogspot.com/.


Pranešimą spaudai paruošė Sigita Matulevičienė, Tartu lietuvių bendruomenės vadovė. Daugiau info: sigita.guide@gmail.com

Nuotraukos: Ekskursija ir iš parodos kabinimo (c) Ieva Šiaškaitė

Prie plakato muziejuje – (c) plk. Dalius Polekauskas





No comments:

Post a Comment