Oršos mūšio 500 metų jubiliejaus minėjimas Tartu

Įkeliu čia Lietuvos portaluose skelbtą straipsnį, papildytą nuotraukomis:


2014-ieji Lietuvoje paskelbti Oršos mūšio metais. Vienas didžiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės mūšių įvyko 1514 m. rugsėjo 8 dieną ir baigėsi pergale prieš Maskvos kunigaikštystės kariuomenę. Šia proga Lietuvoje vyko nemažai renginių, pergalei pagerbti Lietuvos bankas išleido 50 litų kolekcinę (proginę) monetą, o dailininkė Lina Kalinauskaitė sukūrė sidabrinius medalius.







Estijos miesto Tartu lietuvių bendruomenė, bendradarbiaudama su Baltijos gynybos koledžu, Oršos mūšį ir pergalės 500-ųjų metinių proga sukurtus medalius pristatė ne tik Tartu gyvenantiems lietuviams, bet ir Baltijos gynybos koledže dirbantiems ir studijuojantiems karininkams iš įvairių šalių.




Į renginį atvyko dailininkė, medalio kūrėja Lina Kalinauskaitė ir istorikas Ričardas Dediala. Ričardas Dediala papasakojo susirinkusiems apie Oršos mūšį, jo eigą ir reikšmę ne tik Lietuvai bet ir Europai. Įdomu buvo sužinoti, kaip mūšis minimas Baltarusijoje, Lenkijoje, Ukrainoje.





Lina Kalinauskaitė papasakojo ne tik apie medalių kūrimą, kelią nuo idėjos iki sidabrinio gaminio rankose, bet ir apžvelgė Oršos mūšio atminimo įamžinimą kitose šalyse.




Po renginio užsimezgė gyva diskusija apie istorinę atmintį, jos įamžinimą ir kūrybinių idėjų gimimą. Dailininkė surengė savo kurtų medalių parodėlę, pristatė kuriamą medalių seriją “Didingoji Lietuva”.






Šis renginys – didesnio Tartu lietuvių bendruomenės projekto “Lietuvos kultūros pristatymas Estijojos lietuviams” dalis. Projektą remia ir iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija. Tartu veikiantis Baltijos gynybos koledžas yra bendras trijų Baltijos šalių projektas, šiemet paminėjęs 15 metų veiklos sukaktį. Jame rengiami Baltijos ir kitų valstybių štabų karininkai ir civiliai pagal tris mokymo programas: jungtinio štabo karininkų, civilių tarnautojų ir aukščiausio rango karininkų.

No comments:

Post a Comment