Vasario 16-osios atgarsiai


Tartu lietuviai ir jų svečiai Valstybės atkūrimo dienos proga rinkosi svetingai savo duris atvėrusių Suomijos kultūros namų "Tampere maja" salėje. 

Susirinkusius trumpai pasveikino Tartu lietuvių bendruomenės vadovė Sigita Matulevičienė, perdavusi linkėjimus ir nuo  Baltijos gynybos koledžo komendanto gen. mjr. Vitalijaus Vaikšnoro. 

Vėliau mikrofonas perduotas plk. ltn Valerijui Šereliui, kuris priminė, jog Vasario 16-oji - ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena. 1949 m. vasario 16-ąją partizanai pasirašė Lietuvos Laisvės Kovos Sajūdžio deklaraciją. Tad proga švęsti buvo dviguba. 

Šventėje sulaukėme ne tik tautiečių, gyvenančių ar atvažiavusių mokytis į Tartu, bet ir pasaulio jaunimo ledrogių čempionate dalyvavusios Lietuvos jaunimo rinktinės bei jų trenerio Dariaus Gerasimavičiaus. Atėjo ir keletas užsieniečių studentų iš BDC ir Tartu universiteto. 

Programą pradėjo plk. ltn Valerijus Šerelis savos kūrybos dainomis, kurių dauguma parašytos karo tematika; jam pritarė vakaro svečias viršila Ernestas Kuckailis. Vėliau jis pristatė savo neseniai išleistą knygą "Pavasarį paukščiai sugrįžta".  Tai - istorinė apybraiža karo tematika, parašyta remiantis atsiminimais, biografinėmis knygomis bei archeologiniais tyrinėjimais. V. Šerelis taip pat jau antrą kartą Tartu pristatė savo knygą "5.56 x 100 šovusių į galvą arba auliniais batais pramintų minčių". Po renginio buvo galima pabendrauti su autoriais bei įsigyti knygas su autografais, taip pat - jų kartu įrašytą kompaktinį diską.


Renginio oficialiajai daliai pasibaigus visi sugužėjo prie stalo, kur galėjome pabendrauti prie kavos ar arbatos puodelio, užkąsti bei padiskutuoti įvairiomis temomis. Kadangi visiems labai patiko koncertas, V. Šerelis su E. Kuckailiu mūsų prašymu pagrojo dar keletą dainų punk stiliumi.

Keletas vakaro nuotraukų: 











  

No comments:

Post a Comment